dimecres, de juliol 28

Desconvocada la vaga de COSBAPSA i la gran tasca humanitària de CÀRITES


La vaga dels treballadors de COSBAPSA ja està desconvocada i els treballadors ja han cobrat les nòmines pendents. Ara cal donar el següent pas i analitzar la situació per prendre les mesures adequades perquè no torni a passar.

En un altre ordre de coses, ahir vaig estar amb la Rosalia, una de les responsables de CÀRITES de Torredembarra. L'havia trucat al matí perquè tenia el cas d'un veí de Torredembarra amb seriosos problemes de supervivència, amb la salut deteriorada que no el permet trobar feina, ni fer feines pel seu compte.

Vaig quedar amb ella al vespre a la porta de la rectoria -església-. Em va explicar la tasca que estan fent i les dificultats que tenen, davant de l'allau de ciutadans que acudeixen com a darrer recurs per garantir-se un plat de menjar a taula.

Amb franquesa, em va impressionar la humanitat de Rosalia i la gran tasca que estan fent. Tot i que CÀRITES pertany a l'església catòlica, i jo personalment no tinc cap creença religiosa, penso que és una entitat que tenim que mimar i recolzar perquè puguin continuar donant el servei que fan des de fa molts anys.

Em vaig sentir molt bé quan vaig portar dues bosses de menjar, al domicili de la persona que ho necessitava.

dimarts, de juliol 27

Vaga dels treballadors de COSBAPSA



Ahir em vaig reunir amb els treballadors de l'empresa que fa la neteja viària a Torredembarra, COSBAPSA. Els treballadors porten dos mesos sense cobrar, i a més l'empresa porta temps sense pagar a la seguretat social, aquesta situació precària els va portar a convocar una vaga indefinida.


De la reunió van sorgir dos temes, el primer i urgent la necessitat de cobrar els treballadors, i el segon que fem en el futur amb el servei. No és el primer cop que l'empresa deixa de pagar les nòmines, i dona la sensació que l'empresa viu una etapa de forta feblesa econòmica que podria repercutir en els treballadors, així com en la qualitat del servei.


Al matí vaig fer gestions per poder disposar de tota la informació possible, així com parlar amb el regidor que gestiona la neteja, el sr. Juan Pérez. Tinc que dir que el regidor va estar des del primer moment a disposició per trobar possibles solucions.


A la tarda es va celebrar una reunió a tres bandes, ajuntament, empresa i treballadors per arribar a un possible acord, finalment s'ha arribat a un acord que avui s'hauria de complir. No avançaré els detalls de la mesura, per respecte al procés i a les part implicades, i espero que la noticia d'avui al final del dia sigui, que els treballadors ja han cobrat el que es seu.

dilluns, de juliol 26

L'Alternativa ja és el referent polític de molts torrencs i torrenques, gràcies!

El sopar de l'Alternativa Baix Gaià de dissabte va ser un acte multitudinari, tant en el moment de sopar, com després en el concert i ball de rumba. Vam recollir dades de moltes persones que volen aportar les seves idees i propostes perquè el nostre col·lectiu les desenvolupi. Gent que per norma no volen estar en política, han demanat formar part de l'Alternativa, per fer política local i per dedicar algunes hores al mes a ajudar-nos a treballar.

Dissabte es va confirmar que el treball de l'ABG està calant entre les veïnes i veïns de Torredembarra, mai en els set anys de vida de l'ABG havia convocat a tanta gent en un acte, i això que la gent va pagar el seu tiquet de sis euros per ser-hi present.

Dono les gràcies a tots i cadascun dels assistents, als músics que ens van fer passar una estona agradable, i sobretot a tots aquells companys i companyes de l'organització que van estar al peu del canó durant tot el dia i nit perquè l'acte fos perfecte.

divendres, de juliol 23

Dignitat!


“Cal protestar, encara que no serveixi per rés”, aquesta frase feta, molts l'hem utilitzat en certs moments quan ens hem preguntat si realment val la pena estar en la picota, rebent hòsties a tort i a dret, una frase que utilitzàvem sovint els que vam estar a peu de carretera durant un any reclamant millores a les nostres carreteres i exigint la gratuïtat del peatge de Tarragona.

Una lluita que va ser dura per les represàlies de l'estat cap a les persones que érem visibles d'aquella lluita. Els membres de la llavors Plataforma Baix Gaià vam acumular fins a 126 denúncies per la via penal, jo personalment em vaig portar el rècord de 17 denúncies que va presentar la fiscalia de l'estat i que dins de la denúncia, l'estat demanava una pena de presó de 6 anys.

Però la resistència de la gent de la plataforma va forçar al final a l'estat a reconèixer que hi havien problemes greus, d'accidents i d'embussos a les nostres carreteres. Es va assolir una victòria parcial, i des de llavors els veïns de Torredembarra podem arribar fins a Reus gratuïtament.

Escric això, perquè abans d'ahir m'arribava l'esborrany de l'acord entre la Generalitat de Catalunya i REPSOL per retornar l'aigua al riu Gaià. Un acord que avui ja surt als mitjans de comunicació. El retorn de l'aigua del Gaià serà un fet històric, després que un dels darrers pantans del franquisme, l'any 1975, sacrifiqués la vida i la dignitat del riu Gaià i del conjunt del territori.

Cal valorar molt positivament la feina del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, però els que realment es mereixen un reconeixement són els membres de la Coordinadora Salvem el Gaià, una entitat que ha estat capaç d'aglutinar desenes de col·lectius del territori per reclamar el retorn a la vida del nostre riu.

Més d'11 anys de lluita, de dificultats, i de moltes frustracions de promeses incompletes, però al final... resultats positius!

Acabo també amb una frase feta “l'única lluita que es perd és la que s'abandona”

dimecres, de juliol 21

Esquizofrènia col·lectiva i sopar de l'Alternativa

La política municipal va com va, però la nacional i estatal no difereixen massa. Ahir al parlament espanyol vam veure reflectida l'esquizofrènia col·lectiva que viu el nostre país. Uns anant d'independentistes, però que les enquestes diuen que ja no colen, d'altres que el que realment cridaven el milió i mig de catalans era “volem l'estatut”, i que el crit d'independència n'eren quatre que tenien bona veu i es feien sentir. I si finalment afegim el cas dels 25 diputats votant en contra de la resolució del seu propi partit a Catalunya, fa que la ciutadania no entengui res.

És per això que us animo a baixar tensions i aprofito a convidar-vos al sopar que organitzem la gent de l'Alternativa Baix Gaià, aquest dissabte 24 de juliol. El fem al Carrer Ample, amb música en directe amb el grup de rumba catalana, SACROMONTE. El sopar val 6 euros, confirma la teva assistència,
alternativabg@gmail.com

dilluns, de juliol 19

Torredembarra, un poble en moviment

“L'amic Pepe fent castells el passat dissabte”

Espectaculars dies de festa del Quadre, intensitat al carrer, des del Correfoc del Ball de Diables, fins els actes del 35 aniversari de la colla castellera Nois de la Torre, passant per els actes organitzats per les entitats del poble. Uns Nois de la Torre que han demostrat estar millor de mai, aixecant els castells amb força, unitat i alegria.


Agraeixo les mostres de suport que he rebut davant de la tupinada de dimecres, així com les paraules públiques d'ànims a la Plaça del Castell per part del grup LAGER.

divendres, de juliol 16

PRESSUPOST 2010: La tupinada

Per primer cop, en els set anys que porto de regidor, un alcalde de Torredembarra no ha permès rectificar un error/confusió de vot. Hi ho fa després de convocar un ple extraordinari per debatre el Pressupost Municipal 2010, 24 hores abans, aprofitant que es estiu, festa major i que la regidora de l'ABG Iris Gual s'agafa uns dies de merescudes vacances.

Aprofitar que una regidora de l'oposició no hi és, per garantir-se l'equip de govern l'aprovació d'un pressupost, és d'aquelles estratègies moralment complicades, però aprofitar-se d'una confusió en el vot per a la ratificació del ple extraordinari -pas imprescindible per tirar endavant el ple-, i negar-se (l'alcalde) a acceptar la rectificació de vot encara complica més la situació.

Gràcies a la “generositat” de l'alcalde, he viscut una festa major trista , no pas per el resultat de la votació, si no per la falta de solidaritat cap a un company de plenari. Estic dolgut, però no estic enfadat, he passat uns dies dolents però el suport de molta gent via carrer, correus electrònics i sms, m'han ajudat a aixecar-me amb il·lusió i força per avançar i continuar lluitant.

Poques coses canviaran en el futur, continuaré treballant en positiu i assumeixo els errors, però tot queda, i el fracàs d'un equip de govern incapaç de negociar amb tranquil·litat uns pressupostos austers queda en evidència.

Avui l'alcalde és feliç perquè s'ha tret del damunt un greu problema com era el pressupost municipal, i ho ha fet traslladant la pressió cap a la meva persona, coneixedor que no acceptar la rectificació de vot m'estava creant un problema polític i personal.

Accepto la pressió i l'error, però és evident que aquest dimecres s'ha traçat una línia vermella que no es tornarà ha creuar.

Per començar proposaré, la propera setmana, als companys de l'ABG poder impugnar el ple del dimecres, el ple de la tupinada i de la vergonya.

PRESSUPOST 2010: Primera part


Aquesta és la introducció del nostre argumentari sobre el pressupost 2010

ARGUMENTARI PRESSUPOST MUNICIPAL 2010

Estem al mes de juliol, i avui l'Ajuntament de Torredembarra debat el pressupost d'enguany, quan, en condicions normals, en un ajuntament normal, el pressupost estaria aprovat a finals del 2009.
Un ple convocat ahir 13 de juliol, amb caràcter d'urgència i extraordinari, i anunciat en una comissió el passat divendres. Un ple convocat 24 abans i amb una proposta econòmica per estudiar i per tindre un criteris. Aquesta rapidesa de convocatòria, fa que els regidors no puguem treballar amb la qualitat se'ns exigeix com a regidors.

Cert és que el mes de febrer vam parlar de pressupostos, i l'Alternativa Baix Gaià va portar diversos punts que consideràvem imprescindibles per, com a mínim, donar un vot d'abstenció:

Primer: Vam demanar un pressupost que fos real en el capítol d'ingressos, una previsió d'ingressos que s'ajustés a l'actual realitat econòmica, preveient una baixada important en l'impost de la construcció conegut com a ICIO. Considerem que no fer-ho, pot fer que s'acabi l'any amb un important, i perillós, dèficit.

Cal recordar que l'any passat l'ABG ja va dir que el pressupost del 2009 podria acabar amb dèficit, i així va ser.

La proposta que ens fa aquest govern, es torna a reiterar en fer una previsió d'ingressos que considerem irreal, sobretot amb la previsió de l'impost de la construcció, i que, en conseqüència, preveiem que quan s'acabi l'any el dèficit pot ser, un cop més, important.

Segon: Vam demanar que el pressupost en el capítol d'inversions, no es tingués que demanar més crèdits, i assumir, que si l'actual situació financera no permet durant un temps fer masses inversions en equipaments, doncs senzillament no es fan i no passa rés. Evitant així augmentar un endeutament que ja comença a fer por, vostès haurien de ser valents i assumir aquesta realitat. Tenim por que en el futur, tenint en compte com està anant els ingressos a les arques municipals, tinguem dificultats per pagar els crèdits que actualment té l'ajuntament de Torredembarra.

Però a la vostra proposta de pressupost continueu mantenint la possibilitat de demanar crèdits per un valor aproximat de 4 milions d'euros.

Tercer: Us vam demanar que el capítol 1, el capítol de personal, es revisés al detall les partides de les gratificacions. Considerem que en aquest punt es podria haver intentat normalitzar algunes situacions salarials que ens assemblen escandaloses. Demanàvem també un esforç de contenció global del pressupost, cosa que no veiem reflectida.

En definitiva veiem un pressupost molt similar als darrers que s'han presentat, en el que no reflecteix la greu realitat econòmica que viu Torredembarra i que no reflecteix les propostes que en el seu moment va fer l'Alternativa Baix Gaià.

Aquest pressupost ens confirma que l'Ajuntament no té cap full de ruta, ni pel present, ni pel futur més immediat. Aquest pressupost endeutarà encara més als ciutadans de Torredembarra, i no cal ser gaire espavilat per preveure que al final seran els ciutadans els que hauran d'assumir, mitjançant l'augment d'impostos, les decisions d'aquest equip de govern.

dimarts, de juliol 13

Pressupost Municipal 2010


L'ajuntament ha convocat per demà dimecres al migdia un ple extraordinari per debatre el pressupost municipal 2010. Ahir vam tindre la proposta definitiva. Hem quedat avui dimarts a Ca l'Astut, a les 20'30h, per debatre i estudiar el document. Si algú que no sigui de l'ABG vol participar amb les seves opinions, hi està convidat.

Us deixo amb una imatge d'ahir de l'Associació Country la Torre

dilluns, de juliol 12

L'Escorxador avança


Avui surt al Diari de Tarragona una noticia en positiu de Torredembarra, parla de la feina que està fent l'Alternativa Baix Gaià per recuperar l'antic edifici de l'Escorxador com a centre cívic i ocupacional, així com local per a la colla castellera Nois de la Torre. Una proposta que s'està treballant des de la participació de les entitats del poble, així com la implicació de les formacions polítiques mitjançant una comissió de treball.

Quan vam iniciar aquest procés les veus crítiques deien que fracassaríem, deien que no es faria la feina i que el projecte no tiraria endavant. Avui el procés, tot i que encara corre perill, està avançant alentit per les qüestions administratives, però sense aturar-se. Aviat podrem veure els primer dibuixos dels arquitectes que participaran en el concurs d'idees, i seguint la recerca de la implicació ciutadana i de les organitzacions polítiques, podrem decidir quina proposta ens agrada i quin arquitecte ens farà el projecte definitiu.

La noticia d'avui del Diari de Tarragona avala la feina de l'Escorxador, i és una bona noticia per el municipi, però ja hi han els que han reprès la campanya per desprestigiar a l'Alternativa Baix Gaià, això sí, des del més absolut anonimat.

Aquest darrer fet ens demostra que hi han els que no volen ni el consens ni que ningú destaqui per el seu esforç i treball. Però és una crítica que ens anima a continuar pel camí que ens vam marcar, treball i consens per assolir objectius que ajudin a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Ah! i dono les gràcies als correus i trucades felicitant la feina!

Apa, salut i endavant!

10J - Siguem lliures!



Més d'un milió de persones es van concentrar -dic concentració i no manifestació, perquè no vaig caminar més de deu metres en dues hores!- al centre de Barcelona motivats per la sentència del Tribunal Constitucional, tot i així ressonava un crit gairebé únic... INDEPENDÈNCIA. Un crit de desesperació de milers de ciutadans davant d'una sentència que ja deixa clar on estan els límits de l'autogovern de Catalunya, una sentència que en alguns elements ens retorna per sota de l'estatut del 78. No cal vanagloriar-se durant masses dies de l'èxit de la manifestació, ara ja hem mostrat el múscul catalanista, i ara toca que les organitzacions polítiques facin lectures àmplies -i valentes- del que s'ha viscut aquest cap de setmana.

24 hores després de la manifestació escoltava algunes de les valoracions dels principals partits polítics catalans, parlaven de refer “el pacte amb el govern central” i de buscar altres fórmules per compensar la retallada de competències de l'estatut. Sincerament jo no vaig escoltar, ni llegir cap pancarta, que parlés ni de reformes constitucionals, ni de pactes nacionals, ni res que s'assembli!. El polític que millor ha reflectit la realitat de dissabte va ser la lider del Partit Popular a Catalunya, la sra. Alícia Sánchez Camacho, que va dir que la manifestació va ser un acte d'afirmació independentista, sí, ho confirmo, tot i no estar previst, la majoria del més d'un milió de catalanes i catalans que vam patir calor i aglomeracions, vam cridar -contra pronostic per molts- INDEPENDÈNCIA.

Ja no es tracta de sentiments de barretina, es tracta de dignitat individual i col·lectiva, de ganes d'avançar per ser una societat justa i lliure, una societat capaç de respectar tots els orígens, pensaments i colors de pell, una societat que pagui els impostos justos i suficients per garantir els serveis i la qualitat de vida de les persones que hi vivim. Una societat que continuï sent solidaria amb el món, però sense ser obligats a ser-ho i quan es tinguin els recursos per fer-ho, una societat que també pugui gaudir de les victòries de la seva pròpia selecció nacional... i sobretot, una societat que no s'hagi de disculpar ni justificar per sentir-se i ser catalans.

Siguem lliures!

dimecres, de juliol 7

Energia positiva


En els temps que corren s'ha instal·lat la queixa permanent, tot està malament, tot és nefast... però no tothom es queixa, hi han persones i col·lectius que malgrat les dificultats lluiten per sobreviure i per assolir els seus objectius. Un cas és el dels Nois de la Torre, colla castellera que celebra els 35 anys de la seva creació i que fa 35 anys recuperava una tradició perduda durant la foscor de la dictadura. 35 anys d'il·lusions i de dificultats, però la perseverança, l'esforç i la identificació amb la torre els ha fet arribar a aquest aniversari amb uns dels seus millors moments com a colla, tant en l'ambient com a grup, com els castells que ens ofereixen a les places dels pobles catalans.

Però avui també és un dia especial, avui una companya presentarà a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Torredembarra el seu primer llibre, una novel·la policíaca ambientada a la ciutat de Tarragona. Dic especial, perquè conec a la Belén Márquez, perquè l'he vist en els darrers anys escriure, l'he vist plena d'il·lusions, l'he vist plantant cara a les dificultats per veure la seva obra publicada. L'he vist patir, sempre amb un somriure, l'he vist lluitar i no baixar la guàrdia, convençuda que el seu treball era bo i suficient per ser publicat.

Avui la Belén Márquez inicia un camí sense retorn en el seu somni de ser una escriptora que ens explicarà coses, que ens recrearà històries fantàstiques i d'altres realitats crues i dures. La Belén ja no para, avui a les 8 del vespre ens explicarà la seva novel·la policíaca “Sin pedigrí”.

La trajectòria de la Belén no s'atura avui, fa poques setmanes una editorial es va interessar per el seu treball “El Paladín de la Reina”, una treball que aviat veurem a les llibreries.

Endavant amb els nostres somnis!

dimarts, de juliol 6

L'ABG PRESENTA UNA MOCIÓ A L'AJUNTAMENT DE TORREDEMBARRA, DEMANANT EL SUPORT A LA INICIATIVA POPULAR PER L'EXERCICI DEL DRET A DECIDIR


L'Assemblea de càrrecs electes pel dret a decidir (DECIDIM.CAT) ha preparat aquesta moció per presentar als plens dels ajuntaments catalans. Els dos regidors de l'Alternativa Baix Gaià de Torredembarra són membres d'aquesta organització.

MOCIÓ QUE PRESENTA L'ALTERNATIVA BAIX GAIÀ DE SUPORT A L’EXERCICI DEL DRET A DECIDIR


Des de fa ja mesos molts ciutadans i ciutadanes de Catalunya han destinat esforços, i encara ho estan fent, en l’organització de consultes populars sobre la independència. A dia d’avui, més de 500 municipis ja n’han celebrat i més de mig milió de persones han emès el seu vot, tot convertint aquestes consultes en una clara lliçó de democràcia en l’exercici de la sobirania popular.

El context de celebració d’aquestes consultes populars ofereix un marc d’aprenentatge democràtic i de normalització de l’exercici del dret a decidir irrenunciable. La iniciativa ciutadana és, a més, un valor que dóna consistència, enforteix i enriqueix el teixit social i polític de qualsevol col·lectivitat i, per tant, també les realitats municipals de casa nostra.

Posant en valor la importància de la celebració d’aquestes consultes, ara és el moment de continuar emprenent noves iniciatives amb la finalitat d’articular un ampli moviment ciutadà a favor del dret a decidir. La llei de consultes aprovada pel Parlament de Catalunya enguany ofereix, en aquest sentit, garanties en la consulta a la ciutadania de Catalunya d’aquells temes que siguin del seu interès. Tant és així que a dia d’avui ja ha estat possible iniciar el procés de desenvolupament d’una iniciativa popular que peticiona la celebració d’una consulta sobre la independència de Catalunya. La mesa del Parlament, admetent a tràmit la proposta, ha donat llum verda al desenvolupament del procés que, en darrera instància, ha de permetre debatre i votar en el Parlament de Catalunya la convocatòria d’aquesta consulta sobre la independència.

Tenint en consideració aquesta conjuntura política i social, s’evidencia que el marc polític i jurídic vigent suposa una restricció en l’avenç cap a la plena sobirania nacional. I és en aquest sentit que cal continuar treballant amb el màxim respecte i civisme per eixamplar la consciència democràtica vers el dret a decidir.


Per tots aquests motius, es proposa al ple l’adopció dels següents acords:


1.Manifestar el nostre suport a la iniciativa popular presentada al Parlament de Catalunya, i admesa a tràmit per la mesa, amb la finalitat que es convoqui un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya, d’acord amb la recent aprovada llei de consultes.

2.Reafirmar el compromís del món local amb el dret a decidir del poble català, i com a mostra d’aquest compromís facilitar la recollida de signatures que s’iniciarà en les properes setmanes.

3.Reclamar la màxima unitat d’acció entre organitzacions que treballin amb la finalitat d’enfortir les condicions per millorar l’exercici del dret a decidir.

4.Fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya i als portaveus dels diferents grups amb representació a la cambra.


JULIOL DE 2010

10 de juliol: SOM UNA NACIÓ.

dijous, de juliol 1

SOM UNA NACIÓ, NOSALTRES DECIDIM!