dilluns, de setembre 24

Eleccions al Congrés, Diari El PuntNomés Francesc Ricomà, del PP, i Lluís Suñé, d'ICV, tenen ja coll avall el camí com a futurs caps de llista per Tarragona

TarragonaLa cursa cap a les eleccions generals del 2008 ja ha començat, però en els dos principals partits catalans, CiU i el PSC, el procés de confecció de llistes encara és lluny d'arrencar formalment i a la demarcació tot es redueix a suposicions i rumors més o menys sòlids. Gairebé ningú no dubta que el reusenc Francesc Vallés tornarà a encapçalar la candidatura socialista, mentre que fonts de la federació situen l'aposta de CDC al voltant de l'alcaldessa de Valls, Dolors Batalla, tot i que ella més aviat s'ha mostrat reticent a ampliar el seu àmbit d'influència. Els que ho tenen clar són el PP, que es torna a encomanar a Francesc Ricomà, i ICV, en què Lluís Suñé (ABG) és l'únic candidat. A ERC, qui podria tenir ja el vistiplau de la direcció, és l'actual senador Lluís Aragonès.

Hi ha en joc alguna cosa més que uns quants abonaments del TAV entre la Secuita i Madrid, mitjà que ja acostumen a utilitzar els representants del territori a les Corts estatals. ERC té molt complicat repetir els excel·lents resultats del 2004. CiU pot tornar a quedar desplaçada pel bipartidisme (PSOE-PP) que marca les generals i ICV gairebé s'ha de remetre a un somni per aspirar a obtenir un diputat. Els resultats de fa quatre anys: tres per al PSC-PSOE, i un per a CiU, ERC i el PP.
Internament, amb vista a l'elaboració de les llistes, els moviments per buscar una bona posició de sortida ja s'han produït o s'estan coent. La crisi interna del PP, amb la marxa de Piqué, va provocar que Francesc Ricomà es posés ràpidament a disposició del partit per estabilitzar la situació si més no en el territori, on el comitè executiu provincial no ha vist alterada la seva composició. Seran els seus quarts comicis consecutius com a cap de llista. Ricomà ja treballa també com a coordinador de la campanya a la demarcació, però l'oficialització de la candidatura va per llarg, tot just acabat de proclamar Rajoy com a presidenciable. A ICV-IU, el termini de presentació de candidatures s'ha resolt amb més d'un centenar d'avals per a la figura de Lluís Suñé, de l'Alternativa Baix Gaià (ABG) de Torredembarra. No és militant d'ICV, però sí membre de la direcció nacional de l'Entesa de Progrés Municipal (EPM).
A ERC, fonts del partit donen per fet que l'actual diputat, Josep Andreu, no repetirà, després d'haver recuperat l'alcaldia de Montblanc. La majoria dels dirigents del sector més oficialista, inclòs un Sergi de los Ríos –portaveu a Tarragona i secretari nacional de política econòmica– a qui els rumors també havien situat com a hipotètic número u al Congrés, avalen la figura del fins ara senador Lluís Aragonès per encapçalar la llista. Aragonès és també l'actual president d'ERC al Camp de Tarragona. La conferència nacional del 20 d'octubre obrirà un període en què els congressos comarcals escolliran els seus representants per elaborar la llista.
Encara ho tenen més verd el PSC, que preveu que abans del desembre les agrupacions locals no faran les seves propostes als consells de federació, i CiU, que situa el seu procés a partir del mes de novembre. La direcció de CDC al Camp manté que està centrada en la constitució dels òrgans de govern de les associacions de municipis catalanes i estatals, per situar-hi algun representant territorial.
Externament, sí que tothom ja ha encetat la precampanya, sobretot amb estratègies per marcar perfil propi amb vista a la tramitació parlamentària dels pressupostos de l'Estat pel 2008. El recent acord entre el govern central i la Generalitat pot restar arguments a algunes formacions que reivindicaven el compliment exhaustiu de l'Estatut, però la punta de llança territorial serà el reclam de més inversions per al Camp i l'Ebre per contrarestar el perill que les solucions a la crisi de les infraestructures, en la mesura que aquesta ha tingut l'epicentre a Barcelona, puguin canalitzar els diners cap a l'àrea metropolitana i agreujar possibles desequilibris territorials.

FRANCESC VALLÈS PSC Molt benvist a Madrid, tant al Congrés com entre els companys del PSOE, fonts del partit valoren molt la seva tasca i tot indica que hi haurà prou consens perquè repeteixi com a cap de llistaDOLORS BATALLA CiU La seva trajectòria a Valls; la seva experiència, ara també al Parlament, i a la vegada la seva joventut i el seu discurs polític, la converteixen en la preferida i en sinònim de canviLLUÍS ARAGONÈS ERC Sembla que és l'home en el qual ha pensat la direcció republicana per substituir el montblanquí Josep Andreu, però el mateix partit se les haurà amb els corrents crítics i amb candidats alternatiusFRANCESC RICOMÀ PP Després de retirar-se de la primera línia municipal, havia demanat temps per replantejar-se la seva vinculació amb la política, però va sentir la crida de la crisi detonada per Piqué i hi tornaràLLUÍS SUÑÉ ICV La primera sorpresa i ja és gairebé un fet consumat. El dirigent de l'ABG, soci d'ICV amb el paraigua de les EPM, es presenta com un candidat de consens i suplirà Lluís Balart