dimecres, de febrer 18

Crisi, i els autònoms què?



Sigui crisi financera, o no, dia que passa, dia que llegim, veiem o vivim en primera persona que tanca una empresa. Ara toca allò que diuen ERO, -Expedient de Regulació Ocupacional-, digui com es digui, el final del trajecte es l'atur. Si seguim les notícies veurem que els governs volen posar mesures per ajudar al treballador, mesures, per mi, de moment més que qüestionables, ja que no es veu un diner que ajudi a dinamitzar la economia. Tot i així, escoltant i llegint premsa trobo, un cop més, que es deixen de parlar de la situació dels autònoms.

Autònom, aquell que decideix crear el seu propi lloc de treball i que de retruc crea un segon i tercer lloc de treball. Si escoltem a la Patronal veurem com defensen a l'empresari pur i dur, persona que gestiona una empresa gran amb molts treballadors i amb alts beneficis mentre les vaques grosses hi son. Els sindicats defensen -de manera molt legítima- als treballadors d'aquestes empreses, però... i l'autònom?, el petit empresari que per tindre feina es compra una furgoneta, una caixa d'eines i es passa el dia de casa en casa arreglant escalfadors d'aigua, o bé s'enreda en el lloguer d'un local i obre un petit bar o una botiga per vendre pantalons, qui defensa aquest sector?, son treballadors o empresaris?

La nació catalana ha avançat econòmicament en part gràcies al petit emprenedor, per lo tant gràcies a la persona que està en el règim d'autònoms. Tant sols una dada, Catalunya es el territori de l'estat espanyol que més persones utilitzen el diners de l'atur per crear-se la seva pròpia empresa, dit d'un altra manera, Catalunya es el territori on hi han més aturats que es creen el seu propi lloc de treball.

Penso doncs, que el Govern de la Generalitat hauria de fer polítiques dirigides a defensar, i potenciar, al petit empresari/treballador. En temps de crisi caldria reduir la pressió fiscal -temporalment- i ajudar al finançament de la petita empresa amb crèdits tous, crèdits que no haurien de gestionar els bancs i caixes. Cal tindre clar que els senyors de corbata que parlen en nom de la Patronal, en cap dels casos defensen a l'autònom.