dimarts, de març 30

Estatut, el cercle es tanca


Avui fa 4 anys que el Parlament aprovava l'estatut de Catalunya amb una àmplia majoria parlamentària, 4 anys després el Tribunal Constitucional anuncia que ja té a punt una retallada d'una vintena d'articles. De què serveixen el parlaments si després un tribunal, format per juristes posats a dit pels partits polítics majoritaris de l'estat, poden modificar i/o anul·lar les lleis i acords dels representants escollits per les urnes?.


Els partits polítics catalans, passaran per l'embut i ens reinterpretaran el “nou” estatut per dir-nos que el fons no ha estat tocat i que l'essència es manté?. De què serveix mantindre en el preàmbul que som una nació, si no ens deixen exercir com a tal?.


Hi ha qui continua pensant que una profunda reforma de l'estat i de la seva constitució, permetria a Catalunya trobar el seu propi espai d'autogestió i d'identitat nacional. Però si un estatut, que és una llei orgànica basada en les lleis espanyoles, per tant dins del marc d'una constitució que molts catalans del segle XXI no vam votar -no teníem l'edat o no existíem-, ja crea problemes de convivència -tant sols cal escoltar, mirar i llegir alguns/molts mitjans de comunicació- com podem continuar somiant que un dia al parlament d'Espanya, hi haurà una majoria de diputats que votaran una reforma que ens porti al concepte d'un estat federal?.


Dia a dia el cercle es tanca a possibles solucions d'autogovern, mentre l'espasa de Dàmocles va fent la seva feina, la frustració s'instal·la, cada dia més, en la societat catalana. Una societat afectada per una greu crisi econòmica, amb una joventut que no pot garantir els pilars bàsics que marca la constitució del 78, el dret a la feina i a l'habitatge, amb famílies sense ingressos i amb un futur de jubilació cada cop més negre.


Plantegem-nos altres reptes nacionals, reptes que no passen per qüestions estrictament identitàries, si no per raons més terrenals, com és la gestió dels nostres propis recursos i dels nostres propis reptes en polítiques econòmiques i socials.


El temps dirà...

dimecres, de març 24

Pressupost 2010 - Ajuda'ns a fer propostes

Torredembarra, endavant


El procés participatiu està portant resultats. Portem setmanes que arriben diàriament moltes peticions de ciutadans fent consultes, suggeriments o queixes. Sobretot ens arriben temes que porten temps sense una solució o resposta. Ens sentim bé quan el telèfon sona o el correu electrònic s'omple de missatges de persones que no coneixem, o que mai s'havien acostat. Donar resposta a tot el que ens arriba no es fàcil, però la mateixa il·lusió ens porta a dedicar-hi moltes hores -ens podreu trobar habitualment cada dia a les tardes-vespres a l'ajuntament-. I així continuarem, treballant amb il·lusió i força per fer d'altaveu d'aquelles petites qüestions que preocupen al ciutadà, tingui 80 anys o en tingui 14.

Som petits i som conscients que ens caldrà una major presència a l'ajuntament per posar en marxa el nostre projecte per Torredembarra, hores d'ara estem preparant una proposta per dinamitzar, i potenciar, l'economia local que segur que sorprendrà. Una proposta elaborada per bons especialistes en aquesta matèria i que crec que ajudarà, seriosament, a que Torredembarra pugui aguantar millor les crisis econòmiques.

Segur que en els nostres criteris hi han errors, segur que en el futur ens equivocarem, però el que ningú ens pot treure són els nostres somnis, uns somnis que, si un dia disposem de suficient presència a l'ajuntament, posarem en marxa.

dimarts, de març 23

dilluns, de març 22

Parada de bus davant del Centre de Rehabilitació


ALTERNATIVA BAIX GAIÀ ACORDA AMB L'AJUNTAMENT DE TORREDEMBARRA LA CREACIÓ D'UNA PARADA DEL BUS URBÀ DAVANT DEL CENTRE DE REHABILITACIÓ

L'Alternativa Baix Gaià ha arribat a un acord amb l'Ajuntament de Torredembarra per crear una nova parada del bus urbà davant del Centre de Rehabilitació. Aquest centre, que està ubicat a l’avinguda de Francesc Macià, 80 al barri de Baix a Mar, no disposa de llocs per aparcar vehicles privats i l'autobús urbà té la parada més propera a 200 metres, dificultant l'accés de les persones usuàries, persones que majoritàriament assisteixen al centre per problemes de mobilitat física (recuperació d'operacions, accidents...)

Les patologies que reben tractament al Centre de Rehabilitació Torredembarra són: àlgies de l’aparell locomotor (raquis, espatlla, genoll...), patologies crònico-degeneratives com l’artrosi, deformitats del raquis en adolescents (escoliosi, cifosi, isquios curts...), patologies posttraumàtiques no complicades, fractures simples monofragmentàries tractades ortopèdicament, contusions i esquinços d’extremitats i contusions i esquinços del raquis (fuetada cervical...).

Alternativa Baix Gaià +info: alternativabg@gmail.com

CEIP MIRADES - per una ubicació coherent



La proposta de fer l'escola en terrenys de Malla XIII es va fer el 2007, a data d'avui no ha passat res -no s'ha fet l'escola-, i ara que s'està estudiant la possibilitat de buscar una ubicació més coherent per les nenes i nens -evitant centenars de desplaçaments diaris- i més raonable perquè s'evitaria l'eliminació d'una zona verda, la crítica és que pot retardar la construcció ocasionant greus perjudicis a les nenes i nens.

Amb el retard que porta la construcció de la quarta escola, també es podria haver criticat mesos enrere el seu retard. Però no, es quan la gent de l'ABG fa una proposta que cal qüestionar-la. Nosaltres ens mantenim en el posicionament, cal posar l'escola on toca -buscant la proximitat dels usuaris-, cal respectar les zones verdes que contemplen els plans parcials i no fer-les desaparèixer per “art de màgia”.

La quarta escola es va portar a Malla XIII perquè no hi havien terrenys d'equipaments en altres indrets del municipi -versió de l'equip de govern d'aquell moment-. Espero, i en poc temps, que aviat puguem disposar d'una nova ubicació de l'escola, en terrenys d'equipaments céntrics i respectant les zones verdes existents.

divendres, de març 19

Avancem junts!


dijous, de març 18

dimarts, de març 16

dilluns, de març 15

Queda molt per fer


Comencem setmana -laboral-, juga el barça, tenim l'assemblea mensual de l'ABG i el ple de l'ajuntament de Torredembarra. Comencem setmana encara amb el bon regust de boca de veure als joves organitzar-se per plantejar els seus objectius, bon regust de boca pels petits objectius assolits, o a punt d'assolir. Finalitzant la setmana passada amb una petita felicitació per correu electrònic “Et vull donar les gracies per les gestions que estàs realitzant perque els veïns estem començant a veure que hi ha resultats i que a l’Ajuntament hi ha gent implicada en resoldre els problemes dels ciutadans. Concretament aquesta setmana han netejat els terrenys...”

Per cert, felicitats a la gent de Ca l'Astut pels concerts dels diumenges al migdia, gran invent!

Queda molt per fer, ajudan's! alternativabg@gmail.com

dijous, de març 11

Gràcies per les felicitacions, endavant!




Torredembarra un poble en moviment: Skate Park, una necessitat!




Ja està! Ahir skaters, pares, mares i veïns es van manifestar per mostrar el desencís per no veure fet el desitjat Skate Park. Va ser un acte tranquil, on els joves van expressar la necessitat de disposar d'un equipament que els permetria practicar aquest esport amb garanties, i que evitaria les concentracions massives de patinadors a les places dures del municipi, ocasionant greus perjudicis als veïns i veïnes.

L'anècdota d'ahir va passar a la Plaça de Cal Llovet, un indret on els joves es concentren habitualment. Havíem quedat amb un equip de TV3, que volia agafar imatges dels joves patinant, així com declaracions de pares/mares del nens i nenes i si podia ser, declaracions de veïns afectats. Quan el periodista, càmera inclosa, estaven rodejats pels joves, va aparèixer una veïna que volia explicar les molèsties que ocasionaven els joves. Va haver-hi discussió davant de les càmeres, els joves l'acusaven de llençar coses des del balcó, i ella, com era lògic, els acusava de deteriorar la seva salut per culpa dels constants sorolls. Els joves li van explicar que estaven allí amb TV3 per què reclamaven un lloc on poder practicar l'skate sense molestar, la reacció de la senyora (molt espontània) va ser que ella hi estava d'acord, i que a més s'afegia a la manifestació. Aquesta senyora va encapçalar la manifestació, juntament amb joves que portaven mesos discutint. I es que parlant, la gent s'entén!

Agraeixo el comportament dels joves -ahir vau donar una lliçó-, els pares i mares ,-per recolzar els objectius dels vostres fills-, agraïments també per la feina de la Policia Local, -tot van ser facilitats-, i finalment també agrair la presència de molts mitjans de comunicació que gràcies a ells, avui tothom sap que Torredembarra necessita l'Skate Park amb urgència.

Alguns enllaços:

Protestes sobre rodes. DelCamp.cat
Un centenar de manifestantes reclaman en Torredembarra un 'skate park'.
ABC
Los jóvenes de la Torre reivindican la creación de un skate park.
Diari de Tarragona

dimarts, de març 9

Skate Park una necessitat!


dilluns, de març 8

Un poble en moviment!

Iniciem setmana amb l'agenda a punt d'esclatar abans d'hora, amb objectius locals, comarcals i nacionals. Una agenda que s'allarga els caps de setmana, amb actes i reunions, i es que aquest país està en constant moviment! I es que encara queda gent, molta, que s'organitza i treballa per les petites transformacions locals, comarcals i nacionals, des de la perspectiva que si no defenses el que penses, ningú ho farà per tu.

Cada dia en som més els que lluitem, somiem i avancem, -cal unir esforços-, tenim que crear l'exercit del somriure (contra el fusell, un somriure! ens deia la Dharma), l'exercit dels somnis, uns somnis que aviat farem realitat!

Doncs som-hi!, i amunt les atxes, que tot està per fer i tot és possible!

dijous, de març 4

Proposta de 31 llocs de treball durant sis mesos a Torredembarra: cal que l'ajuntament prepari la petició



La Generalitat de Catalunya finança als ajuntaments la contractació de persones aturades, en un pla per pal·liar temporalment els efectes de la crisi. En aquest pla del foment del treball a Torredembarra pot crear 31 llocs de treball amb una durada de 6 mesos. Per que això sigui possible l'ajuntament haurà de preparar una proposta ocupacional amb urgència, i presentar la sol·licitud a la Generalitat.

Aquest pla d'ocupació no és per fer grans obres -ni teatres, ni piscines, ni auditoris, etc...- es tracta de que 31 famílies de Torredembarra puguin disposar d'uns ingressos durant sis mesos, a canvi d'un treball. Amb el que es pot fer o no, la proposta de la Generalitat ja ho reflecteix clarament en la seva proposta.

Jo des d'aquí proposo crear un pla de millora dels nostres carrers i places, -arranjant voreres, pintant de nou els senyals del terra, ...-, netejar abocadors il·legals...
Són moltes les petites coses que es podrien fer amb aquest pla d'ocupació, demano a l'ajuntament que sigui eficient i que presenti el més ràpidament possible una proposta. També espero que tots els partits polítics puguem col·laborar en el disseny de la proposta
.
______________________________________________________________

Plans extraordinaris d'ocupació local - Projecte Impuls

Oberta la convocatòria 2010

En el marc dels "30 compromisos per a l'ocupació, el teixit econòmic i el desenvolupament social de Catalunya" es recullen els plans extraordinaris d'ocupació local vinculats als sectors emergents de la nova economia (tecnologies de la informació i la comunicació, les energies renovables, l'eficiència i l'estalvi energètics) i també a les activitats del sector de la construcció, un dels més castigats per l'increment de l'atur, que impliquin una millora de la qualificació.

En l'àmbit del Projecte Impuls, els plans extraordinaris d'ocupació locals esdevenen una resposta immediata a la situació de crisi econòmica i de destrucció d'ocupació, i alhora contribueixen als fonaments de creixement de valor afegit tant per a les persones aturades beneficiàries com per als territoris on es materialitzin els projectes d'inversió. Així, els plans extraordinaris d'ocupació local prioritzen per una banda les persones aturades que no rebin prestació d'atur o que estiguin a punt d'esgotar-les, i, combinen, per primera vegada, l'experiència professional amb la formació perquè millori la seva qualificació i competència professional.

La finalitat dels plans extraordinaris d'ocupació local és fomentar l'ocupabilitat de les persones treballadores en situació d'atur i millorar la seva capacitat d'adaptació al canvi, la seva qualificació i competències professionals en sectors i activitats capaços de generar nous llocs de treball, mitjançant l'adquisició de l'experiència laboral i la formació professionalitzadora o transversal.

Sol·licitud

La concessió de les subvencions es regeix pel procediment reglat. Les sol·licituds de subvenció s'han d'adreçar al director del Servei d'Ocupació de Catalunya amb els diferents projectes que componen el pla extraordinari d'ocupació local i la seva priorització, establerta pel sol·licitant. Les entitats locals sol·licitants han de presentar la sol·licitud mecanitzant els projectes a la pàgina del Servei d'Ocupació de Catalunya,
http://www.oficinadetreball.gencat.cat a l'apartat d'Ajuts i subvencions, i la presentació al registre del document de sol·licitud conjuntament amb la documentació que es relaciona a continuació.
Formulari de sol·licituds (pots clicar)
Presentació de les sol·licituds: al registre dels serveis territorials del SOC que correspongui (Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona), o bé als Serveis Territorials del Departament de Treball a les Terres de l'Ebre. També poden ser presentades al Registre del Servei d'Ocupació de Catalunya, c. Llull, 297-307, 08019, Barcelona. Així mateix, es poden presentar les sol·licituds segons qualsevol dels procediments que preveu l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener.

Contacte

Bústia d'accés al formulari de sol·licitud "Treball Impuls":
planslocals2010.soc@gencat.catFeu constar Nom i NIF de l'entitat, persona i telèfon de contacte.L'horari d'atenció de la bústia és de dilluns a divendres de 9 h a 14 h. Les consultes i les peticions rebudes fora d'aquest horari seran ateses l'endemà.
Entitats beneficiàries

Poden ser beneficiàries de les subvencions que preveu aquesta Ordre les entitats locals de Catalunya i les seves entitats dependents o vinculades, amb competències en matèria d'ocupació i/o desenvolupament local, d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.

Sectors i activitats

Els plans extraordinaris d'ocupació local s'han d'adreçar exclusivament als sectors de les energies renovables, eficiència i estalvi energètic; les TIC i la rehabilitació d'habitatges, edificis o equipaments de titularitat o d'ús públic.

Col·lectius destinataris

Les contractacions s'han d'adreçar a les persones treballadores desocupades inscrites com a mínim 6 mesos com a demandants d'ocupació al servei públic d'ocupació, que no cobrin la prestació i/o subsidi d'atur o els manqui un mes per exhaurir-la, en el moment de la presentació de l'oferta d'ocupació, i no hagin participat en projectes del programa de plans d'ocupació iniciats als anys 2008 i 2009.

A aquests efectes no es considera subsidi l'ajut del Programa temporal de protecció per desocupació i inserció (PRODI), la renda mínima d'inserció i aquells altres ajuts que ho determinin expressament les seves bases reguladores.

A més, tenen caràcter preferent per als projectes de plans extraordinaris d'ocupació local les persones que compleixen els requisits de l'apartat anterior i que a més es trobin en una de les situacions següents:
  • Treballadors i treballadores que han participat en accions formatives relacionades amb els sectors prioritzats a la convocatòria.

  • Joves de fins a 30 anys.

  • Treballadors i treballadores amb discapacitat i altres col·lectius en situació de risc d'exclusió social
Data límit de presentació de sol·licituds

El termini de presentació de sol·licituds i de la documentació corresponent finalitza els dies:

20 d'abril de 2010, per als projectes municipals (només un ajuntament o l'entitat dependent o vinculada amb competència en matèria d'ocupació i /o desenvolupament local) i els projectes comarcals (consells comarcals) (art. 7, 1 a) i 2.).

26 d'abril de 2010, per als projectes municipals (ajuntament o l'entitat dependent o vinculada, en representació d'una agrupació sense personalitat jurídica pròpia de municipis i/o entitats locals amb competència en matèria d'ocupació i /o desenvolupament local, i les entitats locals de Catalunya d'àmbit supramunicipal -consorcis, mancomunitats i consells comarcals, i les seves entitats dependents o vinculades amb competència en matèria d'ocupació i /o desenvolupament local -) i adhesió a projectes comarcals (art. 7, 1 b), 1 c) i 3.).

Terminis

El termini màxim per a la contractació dels treballadors/ores és el 30 de juny de 2010.Els projectes han de finalitzar el 31 de desembre del 2010.

Finançament

100.000.000 euros.Cofinançament del Fons Social Europeu, per als plans extraordinaris d'ocupació local en col·laboració amb les entitats locals.

Normativa

Ordre TRE/84/2010, de 22 de febrer, per la qual s'estableixen les bases reguladores i la convocatòria per a la concessió de subvencions a entitats locals per a la realització de plans extraordinaris d'ocupació locals (Projecte Impuls Treball).

dimecres, de març 3

La importància de que l'administració faciliti la informació

Ahir vaig estar a la Comissió Territorial d'Urbanisme amb representants de veïns de dos municipis. El motiu era anar a buscar informació sobre els plans d'ordenació urbanística (POUM) d'aquests pobles, que actualment s'estan redactant, i que els seus respectius ajuntaments estan negant la informació a la seva pròpia població. La manca d'informació fa que la població comenci a especular sobre el contingut del projecte, fet que fa que es multipliquin els mals pensaments i ja es comenci a especular que la manca d'informació es degut als interessos d'alguns polítics locals. Ahir, que cal dir que vam estar exquisidament atesos per els serveis tècnics d'urbanisme de Tarragona, es van esvair part dels temors instal·lats entre el veïns i veïnes d'aquests pobles. I es van trobar explicacions que ajudaven a suavitzar els lògics temors.

Aquesta anècdota demostra la necessitat, a part de l'obligació, de les administracions de ser extremadament transparents i facilitar, i donar, constantment informació de tot allò que es treballa, així com les constants decisions que es prenen dins de les parets d'un consistori. Torno a dir, a part de l'obligació d'informar, els ajuntaments reduirien a la meitat el malestar dels seus ciutadans, i per tant reduirien a la meitat el mal de cap dels propis polítics locals.

dilluns, de març 1

De moltes terres, de moltes llengües... un sol poble


Ahir vaig tindre el privilegi de ser una de les quatre veus que en representació de DECIDIM.CAT, va transmetre les valoracions de la jornada de consultes populars que es van fer en una vuitantena de municipis. El lloc escollit per aquesta organització de càrrecs electes dels Països Catalans, va ser la seu d'Òmnium Cultural a Barcelona.


Dades, nervis escènics, però també el plaer de compartir moments importants amb molta gent que, des dels seus municipis han treballat i continuen treballant per mantindre viva la flama de la llibertat.


Ahir també vam escoltar per part d'algun dirigent polític manifestar que les consultes són il·legals, i es que declarar il·legal una papereta i una urna... és com declarar il·legal la mateixa essència de la democràcia!.


Catalunya, un cop més ha demostrat que la via pacífica i democràtica forma part del seu tarannà com a poble, i seran aquestes vies les que resoldran qualsevol plantejament de noves possibles quotes d'autogovern.


Les consultes han internacionalitzat el debat que viu Catalunya, avui Catalunya ja no és tan sols el barça, molts ciutadans del món ja saben que el poble català continua treballant per ser el que sempre ha estat, un sol poble. Un sol poble cimentat per la diversitat, per la llibertat de culte, de pensament i per la llibertat individual.


De moltes terres, de moltes llengües... un sol poble