diumenge, d’abril 8

Revisió del Pla General, aigua i participació ciutadana


El 2002 es va aprovar l'actual Pla General, un pla d'ordenació urbanística votat favorablement per tots els partits polítics existents aquells anys. Un pla general que va obviar la crida de la ciutadania per salvar el Bosc del Canyadell, que va obviar el "famós" estudi fet desde Madrid que proposava expropiar els terrenys afectats pel Pla Parcial Muntanyans II...


Obviant aquestes suposades obvieses, el Pla General de 2002 contempla un creixement urbanístic lligat a l'augment del subministrament d'aigua basat amb el llavors tant polèmic transvasament de l'Ebre. Sí, mentre el partits polítics es manifestaven al costat de la Plataforma en defensa de l'Ebre, defensant l'anul.lació del projecte del transvasament de l'Ebre, els mateixos partits polítics a Torredembarra aprovaven un Pla General que contemplava el creixement urbanístic al voltant del futur transvasament.


Afortunadament el transvasament es va aturar, gràcies a la pressió popular, però Torredembarra avui té un Pla General que no s'ajusta a la realitat, ja que preveu un creixement urbanístic que no s'ajusta a la realitat dels recursos hídrics disponibles. Una dada rellevant és la nota que va fer arribar el CAT (Consorci d'Aigues de Tarragona), entitat que gestiona l'aigua del minitransvasament de l'Ebre, a l'Ajuntament de Torredembarra, el passat mes de desembre: Torredembarra havia superat els metres cúbics de consum permesos durant el mes de novembre.


Torredembarra és un municipi pioner en campanyes d'estalvi d'aigua, fins a un 8% vam estalviar l'any passat, però no servirà de rés si Torredembarra continua amb aquesta política urbanística sense cap tipus de planificació.


Si tornem a participar en un nou govern, hores d'ara està molt difícil, exigirem fer una revisió del Pla General, però no una revisió feta a través d'una empresa de técnics contractats i amb criteris personals dels polítics, si no a través d'un procés participatiu de la ciutadania, que pot durar entre un i dos anys i on tots els segments de la població, des de l'econòmic, fins al ciutadà puguin dir i consensuar el model de ciutat que volen per els propers anys