divendres, de gener 27

"Corralito" a Torredembarra

Fa unes setmanes un company m'explicava que tenia uns diners posats a “plaç fix” per un any. Els diners provenien de la indemnització que va rebre al ser acomiadat. Un any després, l'entitat financera li comunica que les condicions han canviat i que els seus diners no els podrà recuperar fins d'aquí a 10 anys, en cas de treure'ls, ara, perdria el 60%.
Ahir un matrimoni, format per un home de 72 anys i una dona de 71, van venir a veure'm per explicar un cas similar, el director de l'entitat financera els acabava de comunicar que tindrien que esperar 10 anys per recuperar els seus estalvis. La dona, amb els ulls plorosos, deia sentir-se enganyada per l'entitat financera que durant tota la seva vida havia confiat els seus petits estalvis. “On serem d'aquí 10 anys, si ja som vells..” aquesta era l'afirmació constant. Aquest dos casos coincideixen amb l'entitat financera; “LA CAIXA” del Passeig de la Sort.
A la tarda vaig posar al facebook el cas i demanava si es coneixien més casos a Torredembarra. En poques hores m'havien arribat 12 casos idèntics de veïns i veïnes del municipi. Posteriorment un company m'envia l'enllaç de la web de l'Associació d'usuaris de bancs, caixes i assegurances de Catalunya que confirma la sospita, algunes entitats financeres ha reconvertit els “plaç fix” en “participacions preferents” jugant amb els diners dels estalviadors en inversions d'alt risc.
Ja fa temps que s'insinuava que el “corralito” argentí podria arribar a Catalunya, i em dona la sensació que amb aquests casos tant propers, el “corralito” ja és una realitat. Les entitats financeres van fer creure als estalviadors que els diners els tenien assegurats, quan realment les intencions era utilitzar-los per continuar al joc de la “ruleta russa”, grans beneficis al mínim esforç.
Els propers dies tindré una trobada amb afectats per fomentar l'activisme associat per fer front a aquest robatori. Aquest matrimoni no sap on acudir i em demanen soroll. No els podia dir una altra cosa que... farem soroll i no els deixarem sols!
Revolta't!