dimarts, de febrer 20

Article d'El Punt


Ahir es va publicar aquesta noticia a El Punt, intenta reflexar la realitat de desenes de persones que, mensualment, es reuneixen per aportar propostes per millorar la ciutat. Algunes propostes han estat fortament criticades per alguns partits polítics, pensant-se que la proposta era de la regidoria de Medi Ambient, es a dir, meva ;-)


Cap a la sostenibilitat social
El Consell Municipal de Torredembarra es planteja revisar el reglament
A.P.. Torredembarra

L'any 2001 es reunia per primera vegada el Consell Municipal de Sostenibilitat de Torredembarra (CMST). Nascut a partir de l'embrió de la Plataforma Torredembarra des del Mar, i estretament vinculat en el seu origen a la regidoria de Medi Ambient i a les directrius de la Carta d'Aalborg (1994), el consell vol ara espolsar-se l'àuria de reducte ecologista i obrir-se al municipi. «Volem que la gent sàpiga que aquest és el consell de la ciutat, perquè la sostenibilitat no només és ambiental, també és social», explica el regidor de Medi Ambient, Lluís Suñé. Una mostra d'aquesta evolució es troba també en la revisió de l'Agenda 21, en què, segons Suñé, s'han augmentat «en un 200%» els aspectes socials.

REORGANITZACIÓ INTERNA
Els responsables del Consell Municipal de Sostenibilitat defensen que és una iniciativa gairebé inèdita al Camp de Tarragona. El consell s'organitza a través d'una fórmula oberta que permet participar, tant de manera individual com a través d'una entitat, en alguna de les set comissions que es reuneixen mensualment. Actualment, en el CMST es tracten temes de residus, aigua, medi rural i litoral, economia i benestar social. Al voltant del 80% de les propostes que aprova el ple del CMST (que té lloc dos cops a l'any) han prosperat després al consistori.

El pas dels anys i el rodatge, però, han fet necessària una revisió del reglament, ara desencaixat amb la realitat del consell. «És necessari redistribuir les funcions de les comissions, evitar lligar tant el consell amb la regidoria de Medi Ambient i reglar les relacions amb l'Ajuntament», explica la tècnica de la regidoria Elisenda Forès. Per exemple, un dels objectius és aconseguir que cada comissió tingui un tècnic municipal assignat de la seva àrea.

COMPTES PARTICIPATIUS
Una de les principals novetats del treball del CMST en aquest últim any ha estat la impulsada per la comissió d'Economia i Pressupostos Participatius. Els pressupostos del 2007 van incloure partides concretes demandades per la comissió del CMST, entre les quals van prosperar els 60.000 euros per a la reforma de l'Antic Escorxador per destinar-lo a usos culturals, la instal·lació de 30 contenidors de poda i petites accions, com plantar un arbre. «També hem aconseguit doblar la partida per a l'eliminació de barreres arquitectòniques», que ha arribat fins als 30.000 euros, com destaca Suñé. En el pròxim exercici, però, el consell preveu canvis. «Volem obrir la participació en els comptes a tota la ciutat», explica Elisenda Forès.
GESTIÓ DE RESIDUS
Un altre dels eixos més actius en el CMST és la comissió d'Aigua, Residus i Energia, que actualment estudia el nou model de gestió de la recollida de la brossa a Torredembarra.

El litoral, que va ser el centre operatiu del consell en els seus orígens, continua també tenint un paper important. El CMST ha demanat al consistori que treballi per la creació d'un consorci format per l'Ajuntament torrenc, el de Creixell, el departament de Medi Ambient i altres institucions per gestionar conjuntament l'EIN de Muntanyans i el Gorg, fet que permetria disposar d'un «interlocutor únic» i crear un centre d'interpretació per a tot l'espai natural.

Les platges de Torredembarra també han estat objecte d'interès del CMST. El consell ha introduït la neteja mixta a la platja de Baix a Mar, cosa que permetrà recuperar les dunes naturals i protegir el passeig marítim dels efectes dels temporals.