divendres, de gener 16

La Comissió Informativa de l'Ajuntament de Torredembarra es solidaritza amb el David de la Fornal



MOCIÓ CONTRA L'EMPRESONAMENT DE DAVID SÀNCHEZ, VEÍ DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

ANTECEDENTS DE FETS

A quarts de tres de la matinada del dia 6 de gener es va detenir en David de l’Associació Cultural La Fornal de Vilafranca del Penedès, quan sortia del seu lloc de treball. Sense informar-lo sobre el motiu de l’arrest, el van traslladar a la comissaria de Vilafranca, on li van negar l’assistència d’un advocat. Hi passà la nit, fins que el van traslladar al jutjat de guàrdia de la vila on, finalment, després de gairebé deu hores de desinformació, li van comunicar el motiu de la detenció i de l’empresonament immediat.

La detenció i l’execució d’ingrés a la presó es basa en una ordre de crida i cerca dictada el mes de maig del 2008 —que no havia estat notificada— arran d’una sentència condemnatòria relativa a la manifestació antifeixista del 12 d’octubre de 1998.

Malgrat que la mateixa legislació estableix que no es pot ingressar a la presó amb una pena inferior a dos anys, la titular del Jutjat Penal núm. 15 de Barcelona, Isabel Gallardo, valora com antecedents una imputació per insubmissió. La suma d'ambdues situacions permet decretar l'empresonament d'en David Sànchez.

Més enllà del dret processal, avui ja no es pot considerar un delicte l'acte d'insubmissió a fer el servei militar, ja que l'any 2002 el govern espanyol va decretar la fi de la obligatorietat del servei militar.

Així doncs no s'ha de considerar com a antecedent penal la seva condemna per insubmissió. Ja no es tracta d’un delicte. Va quedar abolit del Codi penal en fer-se efectiva la victòria d’aquelles persones que, com en David, s’exposaren a la presó pels seus ideals.

No es pot empresonar al David pels fets del 12 d’octubre de 1998, per què aquests fets ja jutjats suposaren una condemna inferior a 2 anys i, per tant, no contemplen la privació de llibertat. No s'ha d'oblidar que les penes d’aquesta condemna van prescriure el 2005.

L'objectiu de les lleis i dels processos que les fan aplicables és la preservació de la societat democràtica, lliure i solidària.

La societat ha de fer sentir la seva veu quan les aplicacions desvirtuen els objectius. Unes interpretacions processals no poden portar a un ciutadà a la presó deu anys després d'uns fets sobre els quals la percepció social ha canviat d'una forma tan important.

Els estaments polítics han de estar al costat dels ciutadans. Han de fer valer les seves veus per a fer de les lleis eines de progrés i no entorns contra les persones.

PROPOSTA AL PLE DE L'AJUNTAMENT DE TORREDEMBARRA

PRIMER: Que l’Ajuntament de Torredembarra es manifesti a favor de la petició popular de llibertat per a David Sánchez liderada pels moviments socials de Vilafranca del Penedès
SEGON: Que es faci arribar aquest suport a David Sànchez al Jutjat Penal num.15 de Barcelona, a l'atenció de la seva titular, la jutge Isabel Gallardo.
TERCER: Que es faci saber del suport de l'Ajuntament de Torredembarra a David Sànchez al Govern Central, en concret al Ministeri de Justícia i a la Presidència del govern.

Torredembarra, gener de 2009