dilluns, de juny 27

Neteja viària, "agafar el toro per les banyes"




En el darrer ple es va donar per finalitzat el contracte de la neteja viària, motivat per l'incompliment del servei, però sobretot per no estar al dia del pagament de les nòmines als seus treballadors, acumulacions que a vegades arribaven als quatre mesos. Feia un any i mig que vam portar aquest tema al ple, la resposta del govern era que l'ajuntament ja complia amb les seves obligacions pagant puntualment a l'empresa.



Fins que van arribar les reivindicacions, com el tancament, tot un dia, dels treballadors a la Sala de Plens i que personalment em vaig solidaritzar participant en la tancada. Aquesta acció encara va ser utilitzada par criminalitzar a uns treballadors que l'únic que reclamaven era cobrar les nòmines pendents i que les condicions de treball milloressin. Cal recordar que la nau industrial de l'empresa no disposava de llicència d'activitat econòmica, ni d'aigua, llum, ni tant sols de lavabos. Podríem dir que la situació tenia una certa similitud a l'esclavatge de l'època dels indians.



La gent de l'Alternativa Baix Gaià vam continuar batallant (sols) per trobar una solució. Tot i així, els partits polítics no van reaccionar fins que, a les portes d'unes eleccions, els treballadors van convocar una vaga indefinida. Llavors sí, amb el temor que la vaga afectés els resultats electorals, els partits de l'equip de govern van reaccionar amb celeritat per donar forma a una solució.



Tot i que sembla que el camí a una solució ja s'ha iniciat, tinc que dir que no estem d'acord a continuar privatitzant el servei de neteja viària. L'aposta de l'Alternativa Baix Gaià era, i és, crear l'EMPRESA PÚBLICA MUNICIPAL. Una empresa pública que podria contractar persones aturades del municipi. En canvi, el model escollit per CIU+PP+GIT, és el model de la precarietat laboral, amb contractacions de personal utilitzant ETT's.



En una entrevista que li van fer la setmana passada a l'alcalde Masagué, a la ràdio municipal, va afirmar que un regidor de l'oposició li va demanar que “agafés el toro per les banyes, ho vaig fer i en canvi després es va abstenir en el ple”. És cert que en una conversa privada (visca la privacitat de les converses!) li vaig demanar que agafés el toro per les banyes, no podia ser que el poble estigués en risc de salubritat, i en canvi el govern estigués aturat.



La nostra abstenció és clara, volem que la neteja viària es faci amb una EMPRESA PÚBLICA MUNICIPAL. Si són serveis públics, pagats amb diners públics, cal una gestió pública que prioritzi la contractació de dones i homes del municipi. Rebutjant la precarietat laboral que fomenten la majoria d'empreses de recollida d'escombraries i de neteja viària, empreses que prioritzen la contractació a EMPRESES DE TREBALL TEMPORAL (ETT).