divendres, d’agost 20

Compromís amb el dret a l'autodeterminació


Iniciativa ha donat una pas endavant anunciant un compromís polític perquè el poble de Catalunya pugui exercir el dret a l'autodeterminació. Defensen un referèndum que es pugui incloure l'opció de Catalunya dins d'un estat federal, a més de continuar com una autonomia o bé en favor d'un estat català. Personalment penso que és un important pas endavant que ICV agafi aquest compromís públic, ICV també anuncia que faria campanya per un estat federal.

Tenim diferents partits polítics amb representació parlamentaria que defensen la necessitat del referèndum, i cadascuna defensaria el model que consideressin millor pel país.

Cal que ens plantegem que és més important, l'objectiu final, en el meu cas la independència, o el fet que el poble de Catalunya pugui exercir lliurement el dret a l'autodeterminació?. Si amb l'objectiu no hi ha unitat, però sí que ens uneix el procés d'autodeterminació, perquè no agafen un compromís totes les formacions polítiques que aposten per un referèndum?, i que sigui la ciutadania qui definitivament decideixi quin ha de ser el model administratiu -autonomia, federació o independència- pel país.

Penso que a aquest país ara mateix li sobren líders que parlin en nom del poble, senzillament perquè ningú sap realment que pensa la ciutadania. Cert és, que hi han indicadors contundents, com la manifestació del milió i mig de persones, que demostren que la societat catalana vol canvis profunds, però quins?, els del 10 de juliol demanàvem, una majoria, la independència, però els que van penjar la bandera espanyola als balcons i van celebrar la victòria de la selecció espanyola amb passió, i que no van ser pocs els que van omplir les places i carrers dels nostres pobles i ciutats, que votarien aquestes persones?, no oblidem que són tant catalans com el que es declaren independentistes.

Cal que els partits polítics es posicionin i diguin quin compromís ferm agafen davant de la ciutadania. És possible un compromís preelectoral dels partits polítics que estiguin a favor de l'autodeterminació?, es poden comprometre ara, a que passades les eleccions treballaran conjuntament per convocar un referèndum abans de dos anys, amb o sense el vistiplau del govern central?