L'escorxador busca un futur
L'ABG de Torredembarra, a l'oposició, impulsa per lliure un procés de participació per replantejar l'ús d'aquest edifici de l'entorn del nucli antic, ara en mal estat de conservació
Torredembarra - EL PUNT - Azahara Palomares
A les taules de molts ajuntaments hi ha temes que apareixen i desapareixen com per art de màgia, sense que mai arribin a concretar-se. A Torredembarra, un dels projectes que és objecte d'aquest malefici és la reforma i recuperació de l'antic escorxador, un edifici construït el segle XIX a tocar del nucli antic. L'any 2004, el llavors govern local ja va plantejar un projecte per recuperar l'edifici gràcies a la feina dels alumnes d'una escola taller, amb la voluntat de reutilitzar-lo com un hotel d'entitats. L'any 2007, els pressupostos van incloure una partida també de recuperació de l'antic escorxador com a centre cultural, a petició dels ciutadans que van prendre part en el procés de pressupostos participatius. I el mateix procés va tornar a situar ara fa un any entre les propostes més votades la seva reconversió en un centre per a la joventut.
Malgrat tants projectes, hi ha hagut ben poques obres, i l'edifici continua sense ús. Ara, però, ha sorgit una nova iniciativa per tal de donar una nova vida a l'edifici, i en aquest cas el projecte ha nascut d'un dels tres grups de l'oposició, l'Alternativa Baix Gaià (ABG), que ha impulsat un procés de participació ciutadana, obert també a la resta de grups polítics, per tal de consensuar un model de recuperació de l'edifici, que, en principi, s'hauria de destinar a la creació d'un centre cívic, cultural i formatiu polivalent.
«Sabíem que a l'Ajuntament hi ha un projecte de rehabilitació de l'escorxador, però que no preveia destinar-lo a cap ús concret, i vam voler aprofitar aquesta oportunitat», exposa el portaveu d'ABG, Lluís Suñé. L'agrupació va presentar a finals del mes de febrer la seva proposta, elaborada amb la col·laboració d'un arquitecte suís, i a partir de llavors han posat en marxa una sèrie de contactes amb els polítics i les entitats perquè hi facin les seves aportacions. «El projecte inicial ha estat fruit de debats interns dins del partit, i hem optat perquè es creï un centre del qual puguin fer ús les entitats del municipi», detalla Suñé.
Fonts de l'ABG, de moment, valoren la «bona predisposició» de totes les parts a l'hora de tractar el tema, tot i que evidentment la falta d'ingressos al consistori torrenc (que ja ha anunciat que tancarà els comptes del 2008 en números vermells) també podrien condicionar la concreció, un altre cop, del futur de l'escorxador.
Espai polivalent
És un esborrany que segurament experimentarà molts canvis, però el projecte inicial presentat públicament per l'ABG deixa bastant definits diversos aspectes de l'ús futur de l'escorxador. Per una banda, estableix la necessitat per part del consistori d'adquirir els terrenys de la part posterior de l'edifici per fer una ampliació de les dependències actuals, i aposta, per tal de fer-lo rendible econòmicament, per la creació d'una cafeteria que, a més, actuaria com a reclam de l'activitat del futur centre. El document preveu que l'edifici tingui, a la planta baixa, una sala d'actes per a 100 persones, dos espais per a exposicions (un d'ells amb informació fixa de la història del centre i la reconstrucció) i locals d'assaig per a grups de música i la colla castellera local. A més, les entitats podrien fer servir el centre com a magatzem. A la primera planta, hi preveuen una sala de reunions i aules de tallers.