dijous, de març 15

Noticia d'El Punt


El pla parcial Muntanyans II, pendent d'un estudi del Ministeri de Medi Ambient
El nou compromís de la direcció general de Costes podria retardar l'inici de les obres de la urbanització a Torredembarra
AZAHARA PALOMARES. Torredembarra
El moviment social en contra de la urbanització de Muntanyans II està davant de gairebé l'última oportunitat per aturar el polèmic pla parcial. El director general de Costes, José Fernández, es va comprometre ahir, en una reunió a Madrid amb el regidor de Medi Ambient de Torredembarra, Lluís Suñé, i el diputat d'ICV al Congrés dels Diputats, Joan Herrera, a elaborar des del Ministeri de Medi Ambient un estudi de l'impacte ambiental que la urbanització provocaria sobre l'espai d'interès natural (EIN) Muntanyans. Segons Suñé, aquest pas podria suposar que l'inici de les obres de construcció dels 550 habitatges del pla s'endarrereixi fins que es presentin els resultats d'aquest nou estudi, el primer que es farà oficialment sobre Muntanyans.

Durant la setmana que ve, la direcció general de Costes del Ministeri de Medi Ambient es posarà en contacte amb l'Ajuntament de Torredembarra i els departaments de Política Territorial i de Medi Ambient de la Generalitat per tal de comunicar-los la seva intenció d'elaborar un estudi d'impacte ambiental. Segons va explicar ahir el regidor de Medi Ambient torrenc, el representant del ministeri s'ha compromès que el tràmit es farà «d'urgència» a causa de la situació en què es troba el projecte, ja que la promotora ja ha començat els treballs previs.

UNA SOLUCIÓ SENSE DEFINIR
Fins ara, l'impacte ambiental de Muntanyans II sobre l'EIN no havia estat avaluat per cap organisme oficial. Els moviments contraris al projecte, però, sovint s'han remès a una avaluació elaborada per l'Institut de l'Aigua de la Universitat de Barcelona, en què es detecten efectes negatius sobre l'espai protegit i es determina que els terrenys del pla parcial són inundables. «El sentit comú ens diu que els resultats de l'estudi del ministeri seran els mateixos», va afirmar el regidor.

Segons Suñé, l'estudi que ara farà el ministeri servirà per «forçar que l'Ajuntament i la Generalitat tinguin clar que l'espai s'ha de preservar». Si els resultats de l'avaluació detectessin efectes negatius, el ministeri també iniciaria negociacions amb les dues administracions per tal de trobar una solució consensuada per evitar la urbanització.

Durant la reunió d'ahir a Madrid, però, tot i que segons Suñé es van posar sobre la taula diverses opcions, no es va apostar per cap de concreta per al conflicte. «Totes les opcions són possibles si hi ha voluntat política», va afirmar el regidor torrenc.