dimecres, de juny 18

Publicat al Diari El Punt

ERC deixa el PSC sol al govern de Torredembarra però l'alcalde no renuncia a aconseguir un nou pacte
L'assemblea dels republicans desautoritza la renúncia unilateral de Gassull
Torredembarra
ERC va seguir finalment ahir la seva número dos, Montse Gassull, i va abandonar el govern de Torredembarra. La decisió, que va acordar l'assemblea local dilluns a la nit, suposa la renúncia del primer tinent d'alcalde, Gerard Ciuró, i deixa els quatre regidors del PSC sols al capdavant d'un consistori de 17 regidors. Malgrat enfrontar-se a la seva quarta baixa en un mes, l'alcalde, Manuel Jiménez, es mostrava disposat a continuar negociant per aconseguir un pacte de govern estable.

ERC va donar ahir per acabat el pacte de govern que el mes de juliol passat els va unir al govern amb PSC i GIT, i provoca que la crisi política de Torredembarra toqui el que probablement sigui el seu fons. L'assemblea local va prendre la decisió amb el rerefons de l'abandó del govern de la que havia estat número dos del partit als comicis municipals, una decisió que els militants d'ERC van desautoritzar ja que consideren que s'ha fet «al marge dels procediments marcats» per la formació. «El partit estudiarà quines mesures ha de prendre amb ella, però ha d'actuar», va explicar Ciuró.

Amb el pas d'ERC a l'oposició, s'obren ara les càbales sobre la possibilitat que s'afegeixi al bloc format per CiU, PP i GIT, que aposten per una moció de censura. El portaveu republicà, però, va advertir que ideològicament seria «molt difícil» poder sumar en un pacte amb els populars, seguint la mateixa línia defensada per l'ABG, tot i que la formació no descarta arribar a un acord amb CiU ni tampoc tornar a fer-ho amb el PSC. «Sí que descartem entrar a un govern on hi hagi persones que han deixat el seu grup polític». De moment, ERC suspèn les negociacions fins passat Sant Joan.
Jiménez no llença la tovallola

Malgrat la pèrdua de tots els suports externs, el grup municipal socialista va tornar a apostar ahir per continuar endavant amb les negociacions per aconseguir un nou pacte de govern estable. «Estem legitimats com a força política més votada, i no penso dimitir mentre no hi ha hagi una majoria alternativa amb un altre projecte», va afirmar l'alcalde torrenc, Manuel Jiménez. «Quan l'oposició sumi per fer una moció de censura, que no la presentin, i que llavors em vinguin a veure», va afegir.

Segons el batlle, els contactes del PSC amb altres partits es mantenen des de fa dies i considera que hi ha «bona sintonia» tot i que tampoc vol crear «expectatives». Segons Jiménez, pot ser que la marxa d'ERC «sigui passatgera».

En un comunicat del PSC torrenc, reconeixen errors pel que fa al ritme de treball i consideren que hagués estat «imprescindible» dedicar més esforços a una nova coordinació del govern i a buscar nous suports. La formació també desmenteix que hagi anteposat el poder a l'interès del poble, com se l'ha acusat aquests darrers dies, ja que ho consideren contradictori amb el «sacrifici» de treure les competències a Laura Pradeda, regidora del seu grup.