divendres, de juliol 16

PRESSUPOST 2010: Primera part


Aquesta és la introducció del nostre argumentari sobre el pressupost 2010

ARGUMENTARI PRESSUPOST MUNICIPAL 2010

Estem al mes de juliol, i avui l'Ajuntament de Torredembarra debat el pressupost d'enguany, quan, en condicions normals, en un ajuntament normal, el pressupost estaria aprovat a finals del 2009.
Un ple convocat ahir 13 de juliol, amb caràcter d'urgència i extraordinari, i anunciat en una comissió el passat divendres. Un ple convocat 24 abans i amb una proposta econòmica per estudiar i per tindre un criteris. Aquesta rapidesa de convocatòria, fa que els regidors no puguem treballar amb la qualitat se'ns exigeix com a regidors.

Cert és que el mes de febrer vam parlar de pressupostos, i l'Alternativa Baix Gaià va portar diversos punts que consideràvem imprescindibles per, com a mínim, donar un vot d'abstenció:

Primer: Vam demanar un pressupost que fos real en el capítol d'ingressos, una previsió d'ingressos que s'ajustés a l'actual realitat econòmica, preveient una baixada important en l'impost de la construcció conegut com a ICIO. Considerem que no fer-ho, pot fer que s'acabi l'any amb un important, i perillós, dèficit.

Cal recordar que l'any passat l'ABG ja va dir que el pressupost del 2009 podria acabar amb dèficit, i així va ser.

La proposta que ens fa aquest govern, es torna a reiterar en fer una previsió d'ingressos que considerem irreal, sobretot amb la previsió de l'impost de la construcció, i que, en conseqüència, preveiem que quan s'acabi l'any el dèficit pot ser, un cop més, important.

Segon: Vam demanar que el pressupost en el capítol d'inversions, no es tingués que demanar més crèdits, i assumir, que si l'actual situació financera no permet durant un temps fer masses inversions en equipaments, doncs senzillament no es fan i no passa rés. Evitant així augmentar un endeutament que ja comença a fer por, vostès haurien de ser valents i assumir aquesta realitat. Tenim por que en el futur, tenint en compte com està anant els ingressos a les arques municipals, tinguem dificultats per pagar els crèdits que actualment té l'ajuntament de Torredembarra.

Però a la vostra proposta de pressupost continueu mantenint la possibilitat de demanar crèdits per un valor aproximat de 4 milions d'euros.

Tercer: Us vam demanar que el capítol 1, el capítol de personal, es revisés al detall les partides de les gratificacions. Considerem que en aquest punt es podria haver intentat normalitzar algunes situacions salarials que ens assemblen escandaloses. Demanàvem també un esforç de contenció global del pressupost, cosa que no veiem reflectida.

En definitiva veiem un pressupost molt similar als darrers que s'han presentat, en el que no reflecteix la greu realitat econòmica que viu Torredembarra i que no reflecteix les propostes que en el seu moment va fer l'Alternativa Baix Gaià.

Aquest pressupost ens confirma que l'Ajuntament no té cap full de ruta, ni pel present, ni pel futur més immediat. Aquest pressupost endeutarà encara més als ciutadans de Torredembarra, i no cal ser gaire espavilat per preveure que al final seran els ciutadans els que hauran d'assumir, mitjançant l'augment d'impostos, les decisions d'aquest equip de govern.