dissabte, de setembre 16

Torredembarra, en Joanet i la seva generació represaliada


Aquest article es va publicar el mes d'agost, la primera reacció va ser rebre un anònim que justificava amb dades la barbarie feixista.
Aquest mes de juliol vaig tenir l’'oportunitat de recuperar les olors i formes que tenia el meu poble fins fa poques dècades. Gràcies a l'’oferiment d'’en Jordi Rovira i la gestió de mitjancer d’'en Pere Abadia, un grup de persones vam tenir l'’oportunitat de gaudir d'’un museu que ens trasllada a la vida dels nostres avis i àvies, la seva manera de viure, els seus estris de casa, les eïnes per treballar la dura terra... Entrar a la casa-museu del Carrer Muralla està feta per homenatjar i recordar als nostres avis i àvies, però especialment a la figura d’'en Joanet, persona que va haver de patir la duresa, no tant sols del treball de la terra i de les limitacions econòmiques, sinó que en Joanet forma part d’'una de les generacions que li va tocar soportar i patir una guerra civil, una guerra que s’emportà a tota a la seva familia "gràcies" a les bombes dels feixistes.
Però el patiment d’en Joanet no acabà amb la guerra, va haver de suportar les humiliacions dels guanyadors, hagué de veure com els traïdors de la república, la democràcia i del poble s’'apropiaven de les propietats dels vençuts, dels morts i dels exiliats, una apropiació que en molts casos encara dura avui.

La visita al museu, amb la veu apassionada d’'en Jordi Rovira, em va fer esborronar la pell, poder retornar a les olors i sensacions de les cases dels nostres avis es un privilegi que per desgràcia l'’agressivitat de la construcció i la manca de sensibilitat per part de les administracions, aquest patrimoni desapareix a marxes forçades. Es per això que cal que des d'urbanisme, cultura i desde la classe política es puguin accelerar els procesos de conservació del poc patrimoni històric que ens queda.

El llegat que ens deixa en Joanet i la seva generació no ha de desaparèixer per molts motius, per història, per memòria i per justícia. Caldrà, el més aviat possible, que l’'Ajuntament de Torredembarra faci gestos per potenciar la memòria històrica dels nostre poble, no podem permetre que els miserables "guanyadors" es surtin amb la seva, enterrant definitivament a en Joanet i la seva generació.

Lluís Suñé, regidor d'Alternativa Baix Gaià a l'Ajuntament de Torredembarra