dijous, de febrer 14

Autònoms



Aquesta setmana s'ha parlat de les necessitats de les Cambres de Comerç, dels seus projectes, sobretot en matèria d'infraestructures. També s'està parlant dels drets laborals dels treballadors i treballadores, accés a la feina, seguretat i com no, un sou digne. Però entre el treballador contractat i l'empresari, quan dic empresari, em refereixo a les empreses amb molts treballadors i amb facturacions estratosfèriques, amb directius que es reuneixen per els matins per decidir les estratègies empresarials del futur immediat, hi ha una figura que queda al marge del debat, els autònoms. Molts cops l'autònom es considerat un empresari, amb les mateixes pressions fiscals que l'empresari amb majúscules, i crec que aquí es on tots ens equivoquem.


L'autònom, en la seva majoria, es una persona que decideix crear-se, i pagar-se, el seu propi lloc de treball. L'autònom es qui es paga la seva cotització, l'autònom es qui negocia amb una entitat financera un crèdit per poder comprar una furgoneta, un petit local o les eïnes i es posa a treballar de pintor, de fuster, d'electricista..., l'autònom es qui decideix crear un nou lloc de treball, sense contar el seu, contractant a una persona per que l'ajudi en la feina, l'autònom es qui ha de fer més hores al dia per poder suportar la pressió fiscal, es qui farà també més hores per poder pagar-se unes petites vacances de 5 dies, l'autònom és un dels elements, al meu entendre, més importants alhora de dinamitzar l'economia d'aquest pais.


L'autònom es el 80% del associats d'una Cambra de Comerç, associats obligatòriament pagant cuota. Sobta que els seus representants, els de les Cambres de Comerç, no en parlin amb profunditat de les necessitats del 80% dels seus associats. En canvi les propostes que hem rebut, els partits polítics, per part de les cambres, el 80% de les propostes han estat per dinamitzar el 20% dels associats, propostes que beneficien als que més facturen, les químiques, el Port, l'Aeroport...


Les administracions, i de retruc els partits polítics, tenim que reaccionar urgentment davant d'una situació que es injusta, l'autònom es un treballador, que genera llocs de treball.